Aproape 200 de angajați ai Institutului Cantacuzino protestează în curtea unității

Aproape 200 de angajați ai Institutului Cantacuzino protestează în curtea unității
Publicat: 21/01/2015, 12:54
Actualizat: 18/05/2015, 21:14

„Am primit doar 36 la sută din lichidarea pe decembrie, dar mai ales suntem nemulțumiți pentru faptul că Guvernul nu a alocat bani, așa cum obligă legislația în vigoare, pentru dezvoltarea segmentului care ține de sănătate publică respectiv de strategia națională de sănatate a României”, a declarat liderul de sindicat al institutului, Monica Bălteanu.

Întrucât Institutul Cantacuzino a trecut în coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice, angajații au vrut să afle de la MECS care este situația lor.

„Am cerut lămuriri la Ministerul Educației privind situația institutului, dar pentru tot ceea ce ține de sănătate publică ne-a fost recomandat să luăm legătura cu Ministerul Sănătății. La Ministerul Sănătății se spune că Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care a fost discutat în comisia interministerială, în octombrie 2014, nu este la MS.

În memorandum s-a hotărât ștergera datoriilor noastre către ANAF și denumirea activității de sănătate publică drept seviciu de interes economic general”, a mai spus liderul sindical.

Comisia interministerială desemnată în 2014 pentru a rezolva problema Institutului Cantacuzino a alcătuit Memorandumul, dar acesta nu a fost discutat în Guvern.

„De trei luni așteptăm discutarea Memorandumului, dar nu s-a făcut nimic până la această dată, motiv pentru care și în 2015 situația vizând tot ceea ce înseamnă activitatea de sănătate publică este blocată. Mă refer la producția de vaccinuri, supravegherea epidemiologică a României și analizele gratuite. Pentru că avem datorii la ANAF, nu mai avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, iar noi facem analize numai contra cost”, a adăugat Monica Bălteanu.

În acest context, angajații Institutului Cantacuzino cer Guvernului și Ministerului Sănătății să respecte Hotărârea de Guvern 320/2013, care prevede ca Institutul Cantacuzino să primescă un buget anual pentru producția de vaccinuri, dar și pentru ceea ce ține de strategia națională de sănătate.

„Această sumă trebuie acordată în baza unui plan pe care noi l-am transmis deja, din 2014, la Ministerul Sănătății”, a mai spus Bălteanu.

Institutul Cantacuzino a fost trecut, în octombrie 2014, în coordonarea Ministerului Educației, până atunci fiind la Ministerul Sănătății.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

În 2013 producția a fost reluată fiind realizate primele 600.000 de doze. Dar, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a anunțat Institutul Cantacuzino, la sfârșitul anului 2013, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piață, întrucât au fost descoperite probleme.

Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenția Medicamentului din Franța, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unități per mililitru de endotoxine, față de sub 100 pentru un produs conform.

În acest context, producția de vaccin a fost oprită, iar imunizarea populației se face numai cu vaccin din import.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Șocul pe care o străină de pe TikTok l-a avut când a aflat din ce...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
S-a dat interdicție în România. Este ilegal în sate și în orașele mici. Legea e...
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Roxelana, sclava prizonieră care a devenit soția lui Suleiman I. Kösem Sultan, femeia cu cel...
×